Питка

Питка -150 мл. прясно мляко ,150 мл. вода 4 с .л. кисело мляко , 50 мл. олио ,2 яйца (единият жълтък за намазване ) 1 с.л. сол,1 ч.л. захар ,700 г. брашно, 7 г. суха мая и малко масло за намазване .
Активирате маята с водата ,захарта и малко брашно .Смесвате киселото мляко с прясното ,яйцето и единият белтък ,олиото и солта и месите меко тесто с около 700г.брашно .Поставяте го в плик намазан с олио докато удвои обемът си .Разделяте го на 3 части и всяка разточвате на правоъгълник и мажете с разтопено масло Поставяте ги един върху друг и навивате стегнато руло .Режете го на триъгълници и ги подреждате в кръг в кексова форма намазана с олио. Втасва 30 мин. Намазвате с жълтъка разбит със 2 с.л. прясно мляко и 2.3, капки олио. Печете на 180 г. до готовност .
Подкови - 2 яйца ,150г. масло , 150 г. захар , 2 ванилии , 500 г. брашно ,1 ч.л. бакпулвер ,щипка сол , тъмен шоколад за украсата .Разбивате мекото масло със захарта и добавяте с разбиване яйцата .Постепенно добавяте брашното с бакпулвера ванилиите и месите меко тесто .Късате от тестото и правите тънки фитили , които оформяте на подкови .Редите ги в тава върху хартия за печене и печете в предварително загряна фурна на 180 г. за около 15 мин. След като се охладят ги украсявате с шоколада .

Коментари