Рецепта за козунак

  1.  10гр. Суха Мая, 4 яйца, стайна температура, 250 мл пр. мляко, 100 мл олио, 200 гр захар, 1ч.л. сол, кората на лимон, 2с.л. ром, ванилия, 700 гр брашно, 80 гр масло. Стафиди накиснати в ром. Брашното пресявам, правя кладенче. Отделно в 50 мл от прясното мл хладко слагам маята, 1ч.л. захар, 2 с.л. брашно да шупне. В останалото мляко разтварям захарта, като се поохлади слагам олиото, яйцата, лим. кора, ромът, ванилията и солта. После изсипваме тази смес и маята в
    кладенчето и с дървена лъжица започваме да бъркаме бавно, докато се скръсти да месим. Става меко тесто, с разтопеното масло доомесваме, докато поеме мазнината. Оставяме да втаса два часа на 25 градусаи. После оформяме, намазваме и оставяме още 1 час да втаса. Намазваме със жълтък, поръсваме с мокра ръка захар, стафиди и бадеми да поокрасим. Пека в предварително загрята фурна 170С за час, следете, по някое време, трябва да сложите фолио, за да не изгори

Коментари